Duizendguldenkruid 51
3824 NM Amersfoort
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Corona maatregelen

Hoe ontstaat een verlangen?

Als je een trauma of overweldigende situatie meemaakt en dat niet of onvoldoende verwerkt, dan sluit je een deel van jezelf af. Je gaat (over)leven met behulp van strategieën. Het deel van jezelf waarmee je het contact verloren bent zal zich gaan uiten als een verlangen.

Wat is een trauma of een overweldigende situatie? Wat bedoel je met afsluiten?

Een praktijkvoorbeeld.

Stel je hebt een verkeersongeluk. Je ziet het ongeluk aankomen en in een seconde overzie je de situatie. Er is geen ontkomen meer aan, dit is raak. Je hebt geen kans meer om te vluchten of te vechten en verstijft. De klap komt en gelukkig leef je nog. 

Je hebt het moment als heel angstig meegemaakt en wilt daar eigenlijk niet meer of in ieder geval zo min mogelijk aan herinnerd worden. Je wilt zo snel mogelijk terug naar je dagelijkse routine en gelukkig lukt dat. De herinneringen aan het ongeluk stop je weg en je leeft verder. 

Veel later word je onrustig, je hebt teveel hooi op je vork genomen, je kan het allemaal niet meer aan en raakt overbelast en ziek. Je hebt een enorm verlangen naar rust en stilte.

Wat is hier gebeurd?

Je maakt een trauma mee (verkeersongeluk), je verstijft, je wilt niet meer bezig zijn met het overweldigende moment en leeft verder (afsluiten). De symptomen ontstaan (overbelast en ziek) en er groeit een verlangen (rust en stilte).

De invloed van voorgaande generaties op het nu.

Een praktijkvoorbeeld.

Als er in een voorgaande generatie een trauma heeft plaatsgevonden dat niet of onvoldoende verwerkt is, dan heeft dat zijn impact in het hier en nu. Hoe werkt dat?

Als jouw opa de tweede wereldoorlog heeft meegemaakt en dat onvoldoende heeft verwerkt omdat hij moest overleven, dan is een deel van hem afgesplitst en is hij gaan leven met behulp van strategieën. Gezien de omstandigheden is dat begrijpelijk. Net na de oorlog was er veel armoede en stond overleven voorop.

Maar, jouw opa kreeg kinderen. Eén van jouw ouders werd bij hem in het gezin geboren. En hoe hard jouw opa ook zijn best deed, het trauma droeg hij met zich mee. Jouw ouder heeft een getraumatiseerde papa leren kennen. Hij was erg gesloten en kon zomaar ineens heel boos zijn. Jouw ouder heeft hier veel last van gehad en geleerd om zo stil mogelijk te zijn en vooral geen ruzie te veroorzaken. Met die achtergrond is jouw ouder een relatie gestart en heeft kinderen gekregen. Als kind van deze relatie heb jij moeite om voor jezelf op te komen en een behoefte om jezelf te mogen zijn en nee te kunnen zeggen. En ook bij jouw kinderen zie je het familiepatroon.

Wat is hier gebeurd?

Opa maakt een trauma mee (wereldoorlog), hij moet overleven en weer opbouwen (afsluiten en strategieën). Zijn kind, jouw ouder, heeft geleerd om stil te zijn en geen ruzie te veroorzaken (afsluiten en strategieën). Jij hebt een behoefte (verlangen). Jouw kind(eren) heeft/ hebben ook last van het familiepatroon.

Wat is een verlangenopstelling?

De verlangenopstelling is een methode om te werken met en aan jouw verlangen. De opstelling helpt je om weer contact te maken met het verlangen. De persoon uit het eerste voorbeeld vindt dan weer rust en stilte in zichzelf. Waardoor de overbelasting en ziekte weer kan gaan helen. 

Vind je het fijn om in een één-op-één situatie te werken? Dat kan, ik representeer dan jouw verlangen en samen gaan we op onderzoek. Je kan ook kiezen voor het werken in een groep, dan wordt jouw verlangen door iemand anders gerepresenteerd. Voordeel van het werken in een groep is dat we ook andere betrokkenen kunnen opstellen. In een individuele traumaopstelling werken we dan met placemats, kussens of stoelen.

Mijn ervaring is dat een individuele opstelling het beste past bij mensen die contact kunnen maken met hun intuïtie. Mensen die werken vanuit de ratio en graag willen zien en begrijpen wat er gebeurt hebben meer resultaat/ baat bij een opstelling in een groep.

Wat is het verschil met een familieopstelling?

Tijdens een familieopstelling onderzoeken we de patronen en dynamieken van jouw familiesysteem. In het voorbeeld zou het dan gaan om de relaties tussen jouw opa, je ouder, jezelf en jouw kind(eren). De verlangenopstelling onderzoekt wat er zich binnen jou als persoon afspeelt. 

Wanneer kan ik een opstelling doen en wat zijn de kosten?

Een individuele opstelling kan op dinsdag en donderdag overdag of op werkdagen ‘s avonds (€ 80,--). 
Een opstelling in een groep kan op zaterdag 21 mei, 25 juni, 17 sep, 15 okt, 19 nov en 17 dec (€ 60,-- je mag gratis iemand meenemen).
Deelname als representant (€ 30,--) geeft je de mogelijkheid om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling, zonder een vraag in te brengen. Het is een goede manier om kennis te maken met het doen van een opstelling.
Vaste representanten zijn minimaal drie keer aanwezig (€ 10,-- per keer).

Contact, extra informatie, aanmelden en bevestiging aanmelding

Stel je vragen gerust via telefoon of email. Je aanmelding ontvang ik graag via de email, vermeld in ieder geval; de door jou gewenste datum, inbrenger van de vraag of representant, voor- en achternaam, adres en bereikbaarheidsgegevens.

Je deelname aan de dag is definitief nadat je van mij een bevestigingsemail hebt ontvangen. In deze bevestigingsemail lees je alle details over de dag zelf (denk aan locatie, routebeschrijving en eventuele lunchmogelijkheden).

WOWcoaching & opstellingen
Duizendguldenkruid 51, 3824 NM AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007