Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl

Hoe komt het toch dat zoveel mensen geen 'nee' willen, kunnen of zelfs durven zeggen

De meest bekende vormen van geen 'nee' zeggen zijn:

  • Ja zeggen terwijl je dit eigenlijk niet wilt,
  • perfectionisme,
  • pleasen/ ruzie vermijden.

Wat gebeurt er met je? En waarom staat perfectionisme in dit rijtje?

Stel je voor:

Op een ontspannen moment, je zit lekker te lezen met iets te drinken erbij, hoor je de telefoon. Met je gedachten nog half bij wat je hebt gelezen neem je op. De persoon aan de andere kant stelt voor om samen ergens naartoe te gaan. Eigenlijk heb je helemaal geen zin, maar... In stilte zet je de knop om. Het zal best leuk worden. Je zegt ja. Je leest een andere keer wel verder.

Of misschien ken je dit:

Je weet het nog goed, op de lagere school mocht je altijd naar het verjaardagsfeestje van je beste vriendin. Haar moeder maakte er altijd zo'n groot feest van. Alle kinderen wilden graag naar haar feestje. Dat wil je ook voor jouw kind(eren), je zorgt ervoor dat je het allerleukste feestje van de hele school organiseert!

En dan deze situatie:

Je bent 12,5 jaar samen met je partner. Dat willen jullie graag samen vieren, als gezin. Het liefste gaan jullie lekker op vakantie. Maar, als je dat doet, dan heb je ruzie met de familie. Wat nu? Een feest organiseren waar je geen zin in hebt? Of toch op vakantie en van elkaar genieten?

Angst

In de voorbeelden staat angst centraal. Angst om teleur te stellen, angst om het niet goed genoeg te doen, angst om niet goed genoeg te zijn, angst om zelf te worden afgewezen, angst om relaties te verliezen, angst voor nare reacties. Kortom, heel veel (onbewuste) angst.

Onder je angst liggen eerdere ervaringen. Als kind leerde je rekening te houden met een ander, je ging je aanpassen. Duidelijk laten merken dat je teleurgesteld was werd egoïstisch gevonden. Zo hebben de contacten met anderen je gevormd. Latere ervaringen stapelden zich hier bovenop. Deze stapel zorgt ervoor dat het nu heel lastig voor je is om 'nee' te zeggen zonder je schuldig te voelen.

Je wilt de ander geen pijn doen, teleurstellen of afwijzen. Je wilt best iets voor een ander over hebben, voor een ander doen. Je bent niet egoïstisch. Ook hierin kan je de eerdere ervaringen lezen en voelen. Je kreeg te vaak een onredelijke reactie toen je wel 'nee' zei.

Hoe leer je weer 'nee' te zeggen en je daarbij goed te voelen?
Het is belangrijk om je eigen innerlijke kracht weer te versterken. Zodat je kunt gaan voelen dat 'NEE' ZEGGEN MAG. Zodat je weer diep van binnen weet en ervaart dat als iemand zich afgewezen voelt door jouw 'nee', dat dat iets zegt over eerdere pijn en ervaringen van die persoon.

Tijdens een opstelling onderzoek je hoe je jouw angst, jouw blokkade om 'nee' te zeggen kunt opruimen. Je kunt direct de eerste helende stappen zetten. Na de opstelling zal 'nee' zeggen steeds een beetje makkelijker gaan. De moeilijkste hobbel heb je genomen door je te realiseren dat je een probleem hebt met 'nee' zeggen.

 

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007