Amersfoort
0616946704
coach [at] marjolijnpeters.nl

In welke kleur denk jij?

De denkhoeden (denkstijlen) helpen je om de denkwijze en reactie van je kind (en jezelf) beter te begrijpen. Ineens ga je zien waar de verschillen vandaan komen en hoe het komt dat er misverstanden ontstaan.

  • Denk je rood, dan nemen je intuïtie en je emoties een grote plek in bij je beslissingen, je onderbuikgevoel is belangrijk, je uit je emoties.
  • Denk je groen, dan ben je creatief, je bent op zoek naar nieuwe mogelijkheden en/ of toepassingen, je denkt buiten kaders.
  • Denk je blauw, dan vind je het proces belangrijk, je houdt graag regie en overzicht.
  • Denk je geel, dan ben je op zoek naar de positieve kanten, naar kansen en ziet mogelijkheden.
  • Denk je wit, dan ben je objectief en analytisch. Je hebt behoefte aan feiten en objectieve informatie.
  • Denk je zwart, dan ben je kritisch, je ziet wat er allemaal mis kan gaan, je kunt negatief overkomen.

Door je bewust te zijn van jouw voorkeurshoed, van de manier waarop jij denkt/ onderzoekt/ aanpakt kan je gebruik maken van je sterkte kanten, maar is het ook mogelijk om je 'mindere' denkhoeden te versterken. Waar liggen jouw kansen om te groeien?

Ouders en kinderen.

Als ouder is het fijn om te zien welke denkhoed de voorkeur heeft van jouw kind. Kijk naar je eigen denkhoed en zie hoe jullie denkhoeden elkaar aanvullen of juist met elkaar botsen. Zo zal de dynamiek tussen 'groene' ouder en een 'blauw' kind heel anders zijn dan tussen diezelfde ouder en een 'geel' kind. Hetzelfde geldt natuurlijk andersom, een 'wit' kind kan moeite hebben met een 'rode' ouder en een steunpunt vinden in een 'blauwe' ouder.

Leerkrachten, docenten, collega's en kinderen en hun ouders.

Voor leerkrachten en docenten geldt natuurlijk ook dat het fijn is om te weten welke denkstijl hun voorkeursstijl is. Leg jouw denkstijl naast die van de ander en je krijgt ineens meer inzicht in vragen als "Waarom bots ik zo met die leerling?", "Hoe komt het dat ik met die ene collega veel makkelijker kan samenwerken dan met die andere?" Het kan je zeker ook helpen tijdens oudergesprekken. Je zult zien dat vragen en antwoorden een andere lading krijgen.

Waar leer je het meeste van?

Ouders en kinderen die denkhoeden hebben die goed of makkelijk bij elkaar aansluiten zullen minder misverstanden of 'lastige' momentjes hebben om op te lossen. De vraag is echter waar je meer van leert? Zijn dat denkhoeden die elkaar aanvullen of denkhoeden die elkaar uitdagen om een ander perspectief in te nemen...

WOWcoaching & opstellingen
Mookhof 3, 3826KB AMERSFOORT
0616946704 | coach [at] marjolijnpeters.nl
Ook te volgen op Facebook

Copyright © 2007